Eat Local Organic Food!

Η πηγή

Από τις αδάμαστες κορυφές του μαγευτικού όρους Πάικο και το μεγαλύτερο καστανόδασος της Ελλάδας ξεκινάει το συναρπαστικό ταξίδι του το κρυστάλλινο νερό ανώτερης ποιότητας «Νερά Μακεδονίας» των ολόδροσων πηγών «Βαλεράτσι- Γαρδηνία».

Το υδάτινο ταξίδι στην καρδιά της Μακεδονικής γης

Το Πάικο με υψηλότερη κορυφή του την «Γκόλα-Τσιούκα», στα 1650μ.  αποτελεί ένα μνημείο φυσικής ομορφιάς και σημείο αναφοράς. Στέκει αγέρωχο με την πυκνή του κορμοστασιά και το μοναδικής ομορφιάς ορεινό του ανάγλυφο,  στο κέντρο της Μακεδονίας ανάμεσα στις πεδιάδες της Αριδαίας και της Αξιούπολης, όπου συναντιούνται οι νομοί Πέλλας και Κιλκίς. Στα νότια φτάνει μέχρι τον κάμπο των Γιαννιτσών. Λαξευμένο από τον χρόνο. Ευλογημένο με υπεραιωνόβιες καστανιές  αγναντεύοντας την άδολη Μακεδονική γη. Στα νερά των πηγών δροσολογούνται αδιάλειπτα,  τα ήμερα και τα άγρια. Στα νερά του δροσίζεται εδώ και αιώνες ένας συναρπαστικός πολιτισμός με μακραίωνη ιστορία. Με οικουμενική απήχηση και συνεισφορά.

Η Μακεδονία δε θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει.

Στη διαδρομή τους τα «Νερά Μακεδονίας», διασχίζουν το πανέμορφο παρθένο δάσος γεμάτο οξιές, καστανιές και κέδρους για να καταλήξουν στα υδάτινα στήθη και την πανέμορφη κοιλάδα του Αξιού, τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό των Βαλκανίων και τον βασικό υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, όπου χτυπά η καρδιά της Μακεδονικής γης.  Αυτόν που ο Όμηρος αποκαλεί «βαθυδίνην και ευρυρρέοντα», δηλαδή αυτόν που είναι βαθύς, με δίνες και ευρεία κοίτη.

Το Πάικο των τεσσάρων εποχών

Το Πάικο των τεσσάρων εποχών χρωματίζεται μοναδικά από τις αποχρώσεις μια μεγάλης ποικιλίας σπάνιων ενδημικών φυτών και άγριων βοτάνων. Στις κατάφυτες πλαγιές του απλώνεται ένα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς οικοσύστημα με πλούσια άγρια ζωή, σπάνια βιοποικιλότητα, πανίδα και χλωρίδα. Ανάγλυφοι σχηματισμοί ορεινών όγκων σε  ένα συναρπαστικό, πυκνό και δαιδαλώδες δίκτυο ορεινών περιπατητικών διαδρομών,  σημείο αναφοράς για τους  λάτρεις της πεζοπορίας στην Ελλάδα. Το ιστορικό «Ρωμαϊκό» μονοπάτι του βουνού συμπλήρωσε ήδη την δεύτερη χιλιετία της ένδοξης ζωής του. Στο  Πάικο έχουν καταμετρηθεί 57 διαφορετικά  είδη πεταλούδων και 2500 είδη φυτών. Μια επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης θα σας οδηγήσει στην ανακάλυψη του ορεινού όγκου του Πάικου και σε ένα οικοσύστημα που συνδυάζει το αισθητικό τοπίο μεγάλης αξίας, τον βιότοπο με μεγάλη ποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας, ποικιλότροπη γεωμορφολογική σύνθεση και μοναδική αισθητικότητα. Η Λίμνη Μεταλλείου και οι καταρράκτες της ιστορικής κορυφής «Σκρα» αποτελούν μοναδικό προορισμό των επισκεπτών. Σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του η γραφική Γουμένισσα, κέντρο των καστανοχωρίων της περιοχής. Λόγω του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή και της ποιότητας των νερών το κάστανο που παράγεται είναι ιδιαίτερα γλυκό και γευστικό.

Ενημερώσου για τις εγκαταστάσεις και την παραγωγική διαδικασία.

Primary_Arrow_Icon